7.12.2011

Hevospula ravienjärjestäjän kiusana

Torstai-perjantai akselilla ajetaan Jokimaalla tuplaravit, kun torstaina isännöidään ”normaaleja” arki-illan profiiliraveja ja perjantaina jatketaan lounasravien merkeissä. Molempien päivien järjestelyt aiheuttivat kilpailuosastolla ennenaikaista hiustenlähtöä, sillä hevosmateriaalista on tällä hetkellä huutava pula. Jokimaan tämän viikon kilpailuvalttina muihin arkiraveihin verrattuna oli (piti olla) Täydellinen Torstai, ja sitä kautta houkutteleva palkintotaso. Korotetut palkinnotkaan eivät hommaa riittävästi korjanneet, sillä sarjoja meni ikävästi peruutuksiin molemmilta päiviltä. Torstaille kasaan saatiin (osittain sarjoja jakamalla) yhdeksän lähtöä, ja perjantain lounaskattaus jäi neljän lähdön mittaiseksi.


Missä hevoset sitten tällä hetkellä piileksivät? Syitä veren vähyyteen on varmasti monia. Kalenteri on tähän vuodenaikaan kovasti eteläpainotteinen.  Kymmenen päivän sisällä (5.-14.12.) kilpaa ajetaan järjestyksessä Turku, Forssa, Helsinki, Lahti, Lahti, Helsinki, Lappee, Jyväskylä, Tampere, Helsinki. Joka päivälle on siis ravit tarjolla Lahdesta katsottuna reilun sadan kilometrin säteellä. Asian korjaustoimenpiteenä tulevaisuuteen voisi olla se, että lounarit jätettäisiin etelässä ajamatta tähän vuodenaikaan. Ehdotan myös, että paljon parjatut saunaravit pitäisi etelässä laittaa pannaan, ainakin nyt pimeimpään aikaan vuodesta.  Kilpailevien hevosten määrä on kuitenkin rajallinen, ja kaikkien etu on että järjestettävien ravien lähdöt ovat täysiä, ja sitä kautta pelillisesti kiinnostavia. Edelleen yksi parannusvaihtoehto voisi olla Oulun roolin korostaminen tähän aikaan vuodesta. Yhdet kunnon ravit pohjoisessa per viikko olisi parannuskeino, joka tarjoaisi kilpailumahdollisuuksia pohjoisen hevosille, ja antaisi samalla yhden ”lepopäivän” viikossa etelään.


Ravikalenterin lisäksi hevospulaa aiheuttaa tällä hetkellä rokotuskausi. Monet kilpahevoset rokotetaan juuri tähän aikaan vuodesta, ja rokotus tuo väkisinkin tullessaan viikon parin huilin kilpailuohjelmaan. Edelleen yhtenä syynä on rapakelit ja pimeys. Tämä on se vuodenaika kun moni kesän/syksyn kilpaillut hevonen jää lepo-, huolto- sekä treenitauolle. Paluu areenoille tehdään sitten kun on kunnon talvikelit ja hevonen on saanut akkunsa ladattua kohti uutta kilpailukautta. No, ei auta liikaa rutista sillä itse olen ollut näiden to-pe tuplaravien kannattaja. Parhaassa tapauksessa tämä formaatti on kustannustehokas ja toimiva kilpailumalli, mutta nyt kävi selväksi että jatkossa täytyy olla tarkkana siitä mihin vuodenaikaan lounasravitarjontaa Jokimaalla harjoitetaan.


Tämän viikon ravien jälkeen Jokimaan kalenterissa vuodesta on jäljellä vielä torstain 22.12. Glögi-ravit, sekä Tapaninpäivän V75-ravit. Sitten on aika vuodenvaihteen suurille muutoksille. Toto-5 pelin ja muiden uutuuksien merkeissä palataan kilpailukartalle tammikuun 5. päivä.


Mukavaa joulun odotusta ja tervetuloa Jokimaalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti