12.12.2011

Alkamisajankohta puhuttaa

Vuoden vaihteessa ravikentällä puhaltavat voimakkaat muutosten tuulet. 1.1.2012 astuu voimaan uusi arpajaislaki, jonka seurauksena kaikki hevospelit ovat jatkossa Fintoton hallussa. Ravipelaamisen menu on reilun parin viikon päästä aikalailla erinäköinen, kuin mitä se on tällä hetkellä. Nykyiset V-pelit haudataan, ja tilalle kasvaa T-pelien perhe. Raviviikon kruunuksi ollaan rakentamassa T-75 peliä, ja lauantaina tullaan tarjoamaan myös selkeästi viikon parasta palkintorahaa hevosenomistajille. 
Kaikki isot pelipuolen muutokset ovat alan sisäisessä keskustelussa tuntuneet viimeviikkoina jääneen taustalle, sillä jokaista puhuttaa enemmän lauantairavien uusi alkamisajankohta klo 15. Pakko sanoa, että hieman ihmetyttää se, miten tämä kahden tunnin siirto kohti iltaa tuntuu olevan nyt se kaikkein merkityksellisin juttu. Kaiken lisäksi tätä keskustelua käydään mielestäni väärällä kärjellä, kun sitä pohditaan alan sisällä työskentelevien ihmisten näkökulmasta. Myöhempi alkamisajankohta on todellakin huono asia, mikäli kävisi niin että asiakkaat eivät siitä tykkää. Eli jos peli ei pyöri, ja lauantairaveihin ei enää riitä asiakkaita. En usko että näin käy, mutta tämähän se loppupelissä on ainoa asia mikä tässä alkamisajan siirrossa on ratkaisevaa. Jos asiakkaat äänestävät jaloillaan ja pelieuroillaan muutosta vastaan, niin sitten ollaan nesteessä, ja korjausliikkeitä pitää miettiä. Nyt keskustelu on pyörinyt näkökulmasta, jossa raviratojen henkilökunta, ohjastajat, hoitajat sekä hevosten valmentajat joutuvat ”yötöihin” eivätkä ehdi ajoissa saunomaan! Onhan se selvä, että muutos voi aiheuttaa mielipahaa ja sotkea tuttua viikkorytmiä toimijoiden keskuudessa, mutta eihän se voi vaikuttaa päätöksen tekoon. Maailma muuttuu, ja kaupassakin ollaan töissä nykyään jo seitsemänä päivänä viikossa, ja työvuorolistaan osuu töitä klo 8 – 22 väliin päivästä riippuen. Sellaista se nykyään on, että kuluttajaa palvellaan silloin kun hän on palveluita valmis ostamaan.
Lopetetaan siis tällä erää rutina tuosta lauantain kellonajasta, ja keskitytään alan sisällä toteuttamaan kaikki Isot muutokset. Uskotaan ja toivotaan, että asiakkaat ovat lauantaina ehtineet hoitamaan kauppa-askareet, pihatyöt, lasten harrastukset sekä siivoukset alta pois kello kolmeen mennessä. T75-päivänä maksetaan viikon parhaat palkinnot, ja olen aivan varma että toimihenkilöitä, valmentajia, hoitajia ja ohjastajia näissä raveissa on paikalla!
Mukavaa joulun odotusta ja onnekasta uutta vuotta 2012,
Tomi Himanka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti